Pensiunea Elisabeta – Centrul Ţării se află în mijlocul salbei de biserici fortificate de pe Valea Hârtibaciului. Pe lângă aceste obiective impozante, zona este recunoscută pentru biodiversitate, meşteşuguri tradiţionale şi pentru peisajul cultural neschimbat din perioada medievală. Întregul areal este parte a Sitului Natura 2000 „Podişul Hârtibaciului” şi oferă o experienţă impresionantă de călătorie ghidată de râul Hârtibaciu printr-un decor fermecător.

Pornind din centrul ţării într-o călătorie, fie că vă îndreptaţi către Sibiu, Mediaş, Sighişoara sau Făgăraş, oferta turistică este într-adevăr bogată şi diversificată. În fiecare localitate parcursă există un obiectiv care merită vizitat şi care oferă o experienţă memorabilă.


Obiective turistice reprezentative:

Agnita

La o distanţă de 4 km faţă de Pensinea Elisabeta – Centrul Ţării puteţi vizita una dintre cele mai vechi fortificaţii săseşti din Transilvania. Biserica fortificată de la Agnita mai păstrează şi astăzi vechile incinte de fortificaţie şi turnurile  de apărare: Turnul Clopotniţă, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Dulgherilor şi Turnul Slăninilor în care, după obiceiul săsesc din întreaga Transilvanie, breslaşii îşi depozitau slănina. Deasemenea, Muzeul Etnografic “Valea Hârtibaciului”, vă aşteaptă cu o colecţie impresionanta de obiecte şi documente din domenii diferite: etnografie, arheologie, numismatică, artă şi cultură. Totodată, o colecţie aparte prezintă obiceiul “Fuga lolelor”, specific pentru Agnita.

Alțâna

Aflată la 25 km, Biserica fortificată de la Alţâna păstrează elemente extrem de valoroase: cristelniţa ce datează din anul 1404 sau orga din 1780. Fiind iniţial basilică romanică distrusă de turci în 1493, edificiul a fost reconstruit dupa acest incident pentru apărare în faţa unor noi pericole. Tot la Alţâna, puteţi vizita Muzeul Interetnic al Văii Hârtibaciului, inaugurat recent, care găzduieşte obiecte representative relaţiei interculturale de 700 de ani dintre grupurile entice conlocuitoare.

Cornățel

Copiii dumneavoastră se pot bucura de aventuri unice la Ferma Şcoală de la Cornăţel, aflată la 50 km. Întinsă pe 40 de hectare, ferma organizează iniţiere în echitaţie, plimbări cu măgăruşul, trasura, şareta, ateliere de creaţie şi multe alte activităţi specifice.

Hosman

De la Cornăţel puteţi pleca într-o călătorie inedită cu ciclodrezina spre Moara Veche de la Hosman. Aventura începe din halta Cornăţel, iar după o plimbare în natură pe şinele fostei mocăniţe, brutăriţa vă aşteaptă la moara de peste 100 de ani cu specialităţi preparate după reţete vechi.

Dealu Frumos

În imediata apropiere a Pensiunii Elisabeta – Centrul Ţării, la doar 1km, se înalţă turnurile Bisericii fortificate de la Dealu-Frumos. Aceasta a fost ridicată în secolul XV pe locul unei bazilici romanice din secolul XIII. O iscripţie latină de pe turnul pentagonal spune că saşii de aici au sărbătorit prima dată ziua localităţii şi a fortificaţiei, în 11 iulie 1522.

Merghindeal

Continuând călătoria, după doar 3 km puteţi descoperi Biserica de la Merghindeal, ridicată în secolul XIII şi apoi fortificată în jurul anului 1500. Impresionantă prin masivitate, dar în acelaşi timp şi prin simplitate, un specific al acestei cetăţi este fântâna din interior, păstrată spre deosebire de alte cazuri şi după trecerea pericolelor.

Stejărișu

Pornind din centrul ţării spre Sighişoara, la 12 km, un drum la stânga vă dezvăluie Biserica-cetate, fortificată în secolul XVI, de la Stejărişu. Turnurile cetăţii au fost transformate relativ recent în muzee, iar în sat au fost construite ateliere de fierărie, tâmplărie şi fierărie

Brădeni

Pe acelaşi traseu, la 23 km de Pensinea Elisabeta – Centrul Ţării, în localitatea Brădeni, pe lângă Biserica fortificată, pasionaţii de natură vor descoperi un adevărat paradis al florei şi faunei. Eleşteele de la Brădeni găzduiesc peste 20.000 de păsări de baltă, unele dintre specii fiind rare la nivel european.

Sighișoara

În cele din urmă, Sighişoara, aflată la 45 km, este un complex turistic recunoscut la nivel mondial. Sumedenia de clădiri monument şi obiective turistice din jurul impresionantei cetăţi medievale, cufundate în misterul legendelor ce au depăşit graniţele ţării, vă conduc spre tărâmuri mistice la care să visaţi întorcându-vă în confortul Pensiunii Elisabeta – Centrul Ţării.